sica banner block
DutchCulture
This website from DutchCulture, centre for international cooperation, will be integrated in www.dutchculture.nl

Amin Maalouf in gesprek met Abdelkader Benali

De Frans-Libanese journalist en schrijver Amin Maalouf  gaat op 1 december in gesprek met auteur Abdelkader Benali over onder meer de rol van de literatuur in de hedendaagse westerse samenleving. Professor dr. Joep Leerssen, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, zal de sprekers introduceren. Gespreksleider is Margot Dijkgraaf.

Amin Maalouf Amin Maaloufis een als christen opgegroeide Arabische journalist, die in 1977 vanwege de Libanese burgeroorlog vluchtte naar Frankrijk. Daar debuteerde hij, in het Frans, met een bundeling van historische teksten die de kruistochten vanuit het perspectief van de moslims beschrijven. De botsing tussen West en Oost, en de grootsheid van het islamitische verleden, speelt ook een belangrijke rol in romans die hij hierna publiceerde.

Maalouf is een romanschrijver, een reiziger, een verhalenverteller, maar ook een denker en een essayist, die met zijn veelzijdige werk een brug probeert te slaan tussen twee werelden die steeds onverzoenlijker posities tegenover elkaar innemen. In zijn laatste uitgave in Nederland De ontregeling van de wereld (uitgeverij De Geus, mei 2010) luidt hij de noodklok over een wereld die bijna alleen nog lijkt te bestaan uit onrust over de economie, het klimaat en de veranderende normen en moraal. Lees ook het weblog van Margot Dijkgraaf over Maalouf.

Abdelkader Benali Abdelkader Benali (1975) schrijft over de veranderingen in de huidige maatschappij, over angst en negatieve beeldvorming rond de islam en verschillen tussen eerste - en tweede generatie migranten. In de Engelse krant The Observer omschreef Benali onlangs hoe hij de omschakeling van welkome gastarbeiders tot de islamhaat van nu beleeft: "A generation is growing with xenophobia and the fear of islam has become mainstream."

Benali kwam als klein jongetje vanuit Marokko naar Nederland. Hij debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee. Dit boek oogstte veel lof door de intelligente en lichtvoetige manier waarop Benali aspecten van migrantenproblematiek literair verwerkte. Behalve literair auteur is Benali ook literatuurcriticus, columnist, verhalen- en toneelschrijver en dichter.

Praktische informatie en aanmelden

Datum: woensdag 1 december 2010
Aanvangstijd: 20.30 u.  (einde ca. 22.00 u)
Lokatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam
Taal: Engels
Toegang: gratis na aanmelding via onderstaand formulier

Uitgeverij De Geus    Spui 25 logo    Maison Descartes  Universiteit van AmsterdamNederlands Letterenfonds  SICA

 

Inschrijvingen gesloten voor dit Event